Sunday, January 22, 2012

Cerpen #2 : Soulmate [Ep.1]

Assalamualaikum..


Monday blues. That's what most people called it. Hari ni ABC. Bukan air batu campur tapi Allah Bagi Cuti. Maka, telah aku manfaatkan seluruhnya waktu malam dari pukul 12 tengah malam hingga ke 8 pagi untuk meng'qada segala waktu tidur ku yang selama ni dicuri atas sebab persediaan untuk kuiz dan test yang bertimpa-timpa kebelakangan ni.

"Mila...oh Mila..Bangun la dik oi.."
"Emmmpphh" Menggeliat.
"Bangun lewat ni tolak rezeki Mila"

Bingkas aku bangun. Mahu mengambil rezeki katakan.. Rambut ku yang lurus dan tebal dipotong pendek stail layer membuatkan rupa aku pagi itu semacam singa. Aku meramas-ramas kepala aku, tambah mengkusutkan lagi rambut.

"Akaaak...bestnya tidur...Nak tidur lagi.."
Sambil menggeliat dan kemudian menghempaskan badan kembali ke katil. Memeluk erat patung Hello Kitty sebesar separuh badanku.

"Ai...baring balik? Tak ada kelas ke pagi ni?"
"Ada..pukul 8.30"
"Haish! Kelas 8.30, bangun pukul 8. Mandi 10 minit, bersiap 10 minit, jalan kaki 10 minit, habis bila nak sampai kelas?"
"Haa..cukup 30minit! Elok-elok 8.30 dah sampai. Alaa..relax la kak.. hidup kena cool. Lagipun..lecturer tu selalu datang lambat"
"Jangan macam tu Mila..Kita yang nak menuntut ilmu, kita lah yang kena tunjuk semangat tu..menuntut ilmu ni jihad. Kita pun tak suka kalau kita mengajar kat depan 2, 3 orang baru nak terkedek-kedek masuk cari tempat duduk."
"Ouch! Sentap!"
"Nak sentap sentap pulak. Cepat! You're 5 minutes behind already"
Macam jeli badan aku bergoyang-goyang kemalasan. Aku mencapai tuala di ampaian luar bilik dan berjalan lemah longlai ke arah bilik air selang 2 bilik di sebelah kiri ku.

************
Baru sahaja aku selesai menyikat rambut, Iphone ku yang semestinya bersarungkan casing Hello Kitty berbunyi. Satu aku tak suka dengan Iphone ni ringtone mesej dia sangat bosan. Tapi... Lama betul handphone tak bunyi sejak jadi single ni. Pfft~ Oke,sambung cerita, aku membuka pesanan ringkas tadi. Perlahan dan bersemangat. Ye lah, forever alone kan, lama tak dapat mesej...

"Haaaa..Akak...tengok! Kelas cancel!"

Kelas cancel weyh! Faham tak perasaan kita bangun pagi untuk pegi kelas and end up knowing the class was cancelled. Oh hello..I da siap-siap nak pegi ni.. Nasib baik ada kat bilik lagi. Itulah kebaikan datang lambat kelas. Mesti kawan aku dah ramai kat kelas. Aku berjalan kecil sambil menghentak-hentak kaki menuju kearah katil dan..baring..

"Haha..tak apa, boleh buat kerja lain sementara tunggu next class."
"Tidur?" Sambil kepala ku menjulur keluar dari selimut Hello Kitty. Ya, dunia aku memang penuh dengan Hello Kitty.
"Bukan tidur. Kamu ni, bangun! Do something. Make yourself a breakfast ke, go to the library and read some cases ke.."
"Haih...It's a great idea but I don't wanna be in that freezer. It's too cold" Bibirku melengkung ke atas dan jari telunjuk bergoyang ke kiri kanan.
"Mila...go.. Jangan banyak songeh..Bring along your cardigan"
"Fine sista fine..I'm going..But I'm not bringing a cardigan. I'm taking this." Tersenyum sumbing sambil mencapai sweater hitam yang terpampang gambar Hello Kitty.
"Hmm...tak padan dengan belia dah 20 tahun"


Aku hanya diam. Malas mahu membalas. Sebaliknya aku perlahan mengambil BeyBy dari sangkarnya masuk ke dalam travel bag warna-warni nya. Comel betul dia bila cuba mahu keluar. Eee.. geram! Travel bag yang semacam sangkar kecil, untuk membawa binatang kecil ini berjalan kemana-mana. Aku menyandangnya di sisi, kemudian menggalas pula beg galas Jansport berwarna baby pink. Aku mencapai Quaker Chewy Granola bars yang merupakan sarapan aku hampir setiap pagi.

"Assalamualaikum akak comel" Aku menyarung sneakers Converse berwarna Dirty Brown dan berlalu meninggalkan bilik menuruni tangga kolej Teratai 1.
"Ye..waalaikumsalam"
Perempuan Baju Kurung
source: Here

So this is me. Typical Malay girl. Amelia Nasruddin. Panggil Mila. Pelajar Ijazah Sarjana Muda jurusan Undang-undang di UiTM. Semester kedua. Badan kurus tak terlalu keding, pipi chubby, kulit gelap, tinggi standard 165cm dan sedang memakai retainer di gigi. Peminat No.1 Hello Kitty. Pemilik seekor sugar glider yang diberi nama sangat cliche iaitu BeyBy.

Hari ni hari Isnin. Sejak pegawai keselamatan UiTM dah upgrade jadi Polis Bantuan, aku dah lebih berdisplin untuk memakai baju kurung setiap hari Isnin. Manalah tahu kena saman ke kan. Haih..

Now..I'm on my way to Perpustakaan Tun Abdul Razak. The last place on earth I would rather be. Bosan betul tempat sunyi tu. Dah la pasang aircond macam peti ais. Haih. Hurmm...HAISH! Sesekali aku menggaru-garu kepala ku yang tidak gatal.

Aku melalui kawasan berbukit antara kolej Delima dan Perindu. Kawasan yang aku kira antara paling tak selamat dalam UiTM Shah Alam ni. Kondisi jalan raya yang sempit, tidak rata,berliku-liku di kawasan agak berbukit yang menjadi laluan bas,kereta, motor dan pejalan kaki sungguh tak selamat. Macam-macam boleh jadi.

Seperti hari kebiasaanya memang aku lebih gemar berjalan kaki ke kelas. Pada aku, itulah waktunya untuk aku bersenam, mengambil angin pagi dan menyegarkan badan sebelum ke kelas. Walaupun kadang-kadang merasa limas kerana berpeluh sesudah sampai ke kelas, aku rasa selamat dengan memakai Deodorant Nivea. Kesegaran kekal tahan lama selama 12 jam!

Lagipun, bas sentiasa sesak di waktu pagi dan jalan raya yang sesak juga memakan masa yang lebih lama berbanding berjalan kaki.


Huuurrmmm..angin pagi, sepoi-sepoi bahasa. Pokok bertiup sedang-sedang. Angin lalu menampar pipi. Sayup, dingin, menyenangkan. Pergh best seyh.. Why would people waste RM1 to ride a bus and miss all of these tranquility? Mungkin ni rezeki aku pagi ni. Aku kan bangun awal pagi ni..ehem

Aku meletakkan headphone Hello Kitty berwarna putih ke atas kepala aku. Membetulkan kedudukannya, membuka Ipod dan menekan punat 'Play'.  Lagu Hello Seattle daripada Owl City berkumandang. Ahh...sesuai sangat dengan suasana pagi ni. Hello UiTM di hatiku..

Sesekali kepala aku tergoyang-goyang terangguk-angguk dan kaki aku terkinja-kinja mengikut rentak lagu demi lagu yang berputar. Sekejap lagu dari Taylor Swift, sekejap dari Foster the People, sekejap Hindustan dan sekejap K-Pop.

Mesti orang sekeliling ingat aku bawah pengaruh dadah. Sekejap aku terjerit sekejap memekik. Sekejap mata aku terpejam sambil terlompat-lompat, skipping entah ke mana hala.


Siapa je yang ada nak berjalan kaki awal pagi ni macam aku. Mostly sedang ke kuliah dan masih terlalu awal untuk orang berjalan kaki untuk ke kelas seterusnya. Setakat kenderaan lalu-lalang ni..emmph, aku tak malu sangat lah nak menyanyi. Aku tengah pakai headphone Hello Kitty gedabak ni kan? Teenage oke.. Teenage!

Aku melalui Cempaka dan Kenanga, antara bangunan tertua di UiTM Shah Alam. Antara tempat yang paling aku suka. Bukan sahaja kerana Cempaka itu merupakan titik permulaan kehidupan aku bergelar pelajar Universiti, tetapi sebab di sinilah tempat segalanya bermula. Macam mana aku boleh kenal dengan 5 orang gila a.k.a sahabat baik dunia akhirat, juga tempat aku bermusuh dengan orang sawan yang bajet hot, tempat aku menuntut ilmu dan segalanyalah!

Ipod aku memutar pula kepada lagu duet Minzy dan CL dari kumpulan K-Pop 2NE1. Entah mana datang lagu ni. Aku tak minat K-Pop sangat tapi dah ada kat corong telinga ni haa..layan kan aje lah.

1 step, and two step to the left..
To the left...
1 step and two step to the right...


Saat tu lah apabila aku melompat ke kanan...
BAAAANGGGGG!!!!

Sama ada aku dilanggar, melanggar atau terlanggar sesuatu, aku pun tak pasti.

Mata aku berpinar. Aku nampak ada cahaya di depan mata. Burung terbang. Banyak burung terbang. Aku memegang kepala, hajat nya nak membetulkan rambut yang dipenuhi dengan daun kering, tapi..cecair yang aku rasakan di hujung jari sungguh tak menyenangkan.Harap-harap bukan darah. Ya!
Bukan darah, tapi air dari lopak bekas hujan semalam. Tapi, ya, darah pun ada. Aduh...sakit. Makin lama imej semakin kabur. Samar-samar, kemudian kelam, kemudian gelap. Hitam.



***************


Hai...Nama saya Haikal. Panggil Hai. Student jurusan Kejuruteraan Elektrik UiTM. Semester 4. Tinggi 178cm. Badan tegap..kata orang. Berdarah kacukan British. Tak banyak beza dengan orang Melayu, cuma mata mungkin lebih menawan. Proud owner of a Fixie bicycle. Saya bencikan binatang berbulu.



Hari ni hari Isnin. Monday Blues orang kata. Tapi bagi aku, hari Isnin hari paling best bagi aku. Sebab bila semua orang sibuk ke kelas, aku dengan kacaknya akan menyarung skinny jeans dan sweat jacket. Topi, dan headphone Beats.

"Hoi! Pergi kelas semangat la sikit!" Sambil menepuk bahu teman sebilik ku yang sorang ni. Malam bukan main bersengkang mata main Dota. Pagi lembik macam jeli.

"Orang tak ada kelas pagi boleh la cakap camtu.."
Bidas Lan. Aku duduk melunjur di depan pintu bilik asrama mengikat tali kasut bercorak checkered pada kasut Reebok warna biru fluorescent.

"Aku tak ada kelas pun aku bangun pagi exercise..Tiap-tiap minggu oke. Tak pernah miss!"
"Whatever, I'm off to class..." Ringkas jawapan Lan, menolak Hai dengan sedikit daya di bahagian dada Hai sambil melepasinya yang baru bangun berdiri di muka pintu bilik mereka.
"Tiap-tiap minggu hari Isnin nak dengki dengan aku.." Gumam Hai sambil melihat Lan berlalu pergi sehingga hilang dari pandangan mata.

Hai menggalas Messenger Bag jenama SAG berwarna biru dan mengunci pintu bilik. Menuruni tangga kolej dari tingkat 4 Kolej Teratai 4. Segugus kunci dilambung-lambung. Sesampai sahaja di bawah, Hai mencari satu kunci di antara gugusan tersebut.

"Ahah! Ni lah makan dia.. Kunci kepada buah hati aku.."

Teliti dan cermat Hai membuka mangga yang mengunci basikal Fixie kesayanganya di bawah tangga...

"Muaahh!" Hai mencium handle basikalnya. 
"Let's go for a ride. Where would you wanna go eyh Baby?"
Monolog luaran bersama basikalnya, Baby terhenti seketika apabila Hai sedang berfikir.
"Bukit Cerakah orait. Kita amik jalan besar, starting dari Pusat Kokurikulum, ambil jalan kat Pusat Islam, keluar UiTM dari pintu besar then kita lalu jalan besar nak ke Seksyen 9 tu..."
Memang macam nilah kebiasaanya. Hai akan bercakap-cakap dengan Baby nya sambil mengelap basikalnya. Mengusap manja lah konon.

"Waduh, berbasikal lagi ya?"
Suara seorang lelaki tua kedengaran dari sudut bawah tangga.
"Eyh pak cik! Assalamualaikum.. tak perasan pak cik ada kat sini"
Hai menundukkan kepala ke bahagian lebih dalam di bawah tangga. Salam dihulurkan saat melihat kelibat pak Sudir, petugas bahagian maintenance kolej
"Waalaikumsalam. Nggak apa-apa. Saya lagi berehat di bawah tangga ini. Capek bangat. Mau ambil angin sama basikalnya ya?"
"Iya pak..pengen ambil angin pagi" Sengaja menjawab menggunakan bahasa Indonesia supaya lebih mesra.
"Bagus loh..biar badan bisa makin ganteng. Kamu aja udah segak sekali"
"Eyh, apa pulak pak cik..Biasa aja. Sebentar ya pak."
Perbualan mereka terganggu apabila telefon Hai berbunyi lagu My Hearts a Stereo dari Gym Class Heroes.

"Hah. Assalamualaikum. Apehal?"
"Hai..Aduh..Assignment aku tertinggal lah weyh. Tolong ambil atas meja hantarkan kat aku boleh?"
"Cuai lah kau ni? Nak bila?"
"Sekarang...sekejap lagi turn group aku present, kena hantar terus benda tu. Tolong aku Hai..Please"
"Kat mana?"
"Atas meja aku."
"Bukan..maksud aku nak hantar ke mana?"
"Fac aku. Business ni haa..sebelah Budisiswa. Dah sampai kau call, aku pergi kat kau"
"Okay sekejap."

Aku tak perasan bila pula Pak Sudir berlalu pergi. Aku toleh ke kiri ke kanan tetapi tidak ternampak pula kelibatnya. Aku harap Pak Sudir tak terasa dengan tindakan aku mengabaikannya untuk bercakap dalam telefon. Aku hanya menyandarkan Baby pada tangga dan segera menaiki tangga ke bilik. Bertuah betul kau ni Lan..


Laju aku kayuh...selaju boleh biarpun penat menanggung berat sendiri mengayuh basikal menaiki bukit antara Kolej Delima dan Perindu. Jalan yang sempit dan kereta yang lalu lalang sesekali buat aku mahu sahaja ter'skid'. Seringkali aku terpaksa mengayuh dalam keadaan berdiri di atas pedal untuk menambah kekuatan daya bagi memastikan Baby terus maju kehadapan.. Tapi tak apalah. Dah biasa. Lagipun demi mu Lan...aku sanggup..!


Selesai melalui bukit, part paling best dan merbahaya. Part paling aku suka, iaitu menuruni  bukit. WUUUUU!~ Angin pagi tu..pergh best syial... Weeee!~

Aku terlampau asyik dengan angin yang meniup kencang, hampir sahaja terjatuh terlanggar batu. Tapi tu tak membuatkan aku serik..Aku melihat ke kiri dan kanan, belakang kecuali depan. Aku cuba mendepakan tangan sambil memajamkan mata. Best...Sangat best.. Nilah yang paling aku suka tentang menunggang basikal. Bestnyeee...

Paaangggggg!!!
..bersambung


Hai terlanggar sesuatu..atau..seseorang?

 Nantikan sambungannya..
Tolonglah jangan berharap yang Hai terlanggar Mila, itu sangat cliche oke.

Kalau dah baca episode 1 jangan tak istiqamah pulak nak baca sambungannya.. :) InsyaAllah Ratu pun turut sama isitiqamah gigih menghabiskannya..

Sorry for all the flaws..I just wrote for fun, to express and not to impress *err..sometimes yeah*
Hope you enjoy!! Bye awesomes!
Oh! Tajuk tu oke ke? Jenuh pikiaq ni..rasa nak demam.. :(
Bye!


Yang Ikhlas, 
Ratu tak cantik 
:)

[UPDATE] Sambungan cerita ini ada di entry ini Soulmate Ep.2

3 comments:

aqmardaydreamer said...

ratu saya kenal hai tersebut... tapi dia mekanikal n teratai 5... hik3

faranani said...

kan best kalau dapat didrama kan..mesti malat0p!!! setanding VC yeay!!!

Ratu Tak Cantik said...

faranani: vanilla coklat you mean? euuww....x suke cite geli2 tuu..huhu

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...