Tuesday, May 17, 2011

Resipi Daging fusion KiSos

Assalamualaikum
Remember my previous post about tribute to primadonna's? Well, this is one of the post I would like to share with you :)




Haa...mari adik-adik abang-abang kakak-kakak sekalian..mari dekat2..Hari nih akak iwan nak ajar anda semua satu resipi mudah untuk anak2 dara di luar sane sekalian..teruna dan ibu2 juga boleh ikut serta..mari..mari..resipi mudah saja..

Step 1: Sediakan bahan-bahan dan dimulakan dengan Bismillah

1) 2 bawang putih, 2 bawang merah, 1 biji bawang besar
2) sedikit halia
3) kisarkan kesemua bahan 1-2
4) Kicap pekat
5) Sos cili
6) Daging yang dah dipotong



Step 2:Panaskan minyak.
Step 3: Masukkan bahan-bahan yang dikisar dan tumis sampai naik bau..
Step 4: Msukkan daging dan biarkan daging masak 
Step 5: Selesai tu, masukkan sos cili dan kicap secukup nya..gaul sehingga rata. 
Step 6: Biarkan dalam 5-10 minit sehingga kuah kering..nanti dah siap dia jadi ala-ala rendang..cume yang nih kurang lemak..x pakai santan..oke?
Step 7: Makan!! Sedap dimakan begitu sajaaa...lalala~ :) tapi sorry laa...sebab makanan ni sgt sedap..nisah TerOVER excited nak makan..smpai separuh dah habis baru teringat nak amik gmbar..hehe..
hehe..kalo masuk rancangan memasak nih mmg fail la bab presentation..

Kenapa laa name resipi nih sgt BOMBASTIK..?  Ratu ni tersalah resipi sbnarnya..dulu-dulu masa nenek ajar masak..nenek pernah cakap..kalau masak sardin,kena letak sos tomato n cili..Ada sekali tuh jugak nenek dia ajar masak daging masak kicap kena tumis bawang n halia..selalu mama masak daging tuh digoreng biasa dgn kunyit n minyak cume letak kicap..
pastuh tengah asyik dgr lagu Lady Gaga kat dapur sedang dok masak daging masak kicap tuh..kedua-dua resipi nih bercampur aduk..bawang ape,halia ape semua pergi blend..lepas tuh boleh plak dia masukkan sos cili...padahal x perlu pon..dah la punya gelabah dia cari sos tomato x jumpa..pastuh dia men tarok je kicap..last-last baru dia perasan..resipi nih dah macam bercampur aduk..kicap dan sos...sebab tuh la namenyer
Fusion KiSos..hehe..COOL kan name tu!

Tapi ok what..adik cakap sedap..mama cakap sedap..abah pon cakap sedap..
*eyh..ye ke*..Adik balik sekolah masih tercari-cari mane daging ratu masak..erk..terharu :')

so..that's all..anak-anak dara diluar sana x nk cuba? :)
bye~
salam


Saya tak dapat tukar tulisan, sebab ni memang copy paste dari mozilla :(
Semua gambar adalah hak milik sendiri.

2 comments:

Ayie Abas said...

RAJIN MEMASAK...UNTUNG SESIAPA YG PANDAI MEMASAK nie...BOLEH JIMAT BELANJA DAPUR...TAK PAYAH MAKAN DI KEDAI...^_^
SELAMAT PETANG...^_^

Ratu said...

alhamdulillah..boleh le sikit2...janji bukan tak tahu langsung :)
selamat petang juga ayie

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...