Friday, June 10, 2011

YAEBA: Terlebih Gigi Dan Bertaring Itu Cute..sekurang-kurangnya di Jepun Ya!

Assalamualaikum..

Yaeba dalam Bahasa Jepun bermaksud 'lebihan gigi yang tumbuh pada bahagian depan gusi'. Atau dalam bahasa Inggeris 'crooked teeth'. Dan Yaeba ini merupakan suatu trend yang semakin popular kerana kecacatan ini dianggap 'cute' dan comel khususnya di negara Jepun.
The crooked tooth is forgiven by most of Japanese.In fact, most of Japanese feel it cute and love it.Amazingly some of Japanese girl apply Yaeba to their own teeth. - source
Boleh dikatakan Yaeba ini juga sama seperti gigi yang bertindih. Kebiasaanya tumbuh dalam bentuk taring.

Cute la jugak kan.. :B

CROOKED BUT CUTE? – .....Nowadays, crooked teeth are considered cute, and many young idols have “yaeba” (literally: “double tooth”, but it refers to crooked canines). For the same reason that many Japanese are able to forgive idols for poor singing voices, they are willing to overlook imperfect teeth. They’re charming, cute and natural.- source
see...sampai macam tuh minat dorang pada gigi ni..
I’m not a body fascist or anything, and I think such quirks can add character to a face. Thomas Hardy wrote in “Tess of the D’urbervilles” something like “it was the touch of the imperfect upon the perfect that gave Tess her beauty,” regarding a mole on her face, and this thinking can be applied to Yaeba teeth. -source

Favourite Ratu adalah Yaeba yang macam gambar atas ni. Bila salah satu daripada sebelah kiri atau kanan mulut orang tu ada taring, and gigi dia agak bertindih. Comel!! Tak rasa ke? Nampak sweet je..
Dan..kalau anda google 'Japanese Cute Smile'..Confirm yang banyak keluar adalah gambar perempuan Jepun yang ada gigi Yaeba.
And bila Ratu google 'Gigi Bertindih', gambar ni yang keluar. Nasib kau la cantik, Ratu pinjam letak gambar kat sini ea :) Gigi macam nilah yang Ratu maksudkan cute tuu..Cute kan?

Of course, ada orang tak suka gigi bertindih macam ni, nampak tak kemas, nampak jijik, nampak ewww...baik pkai braces je..

Tapi Beauty Lies in The Eyes of The Beholder kaan.. Jadi pada Ratu gigi bertindih ni comel..Bukan nak kata Ratu ni comel tapi mana-mana pun Ratu tengok.. especially bila Ratu tengok kat cermin, Ratu rasa gigi bertindih ni comel.
See what I mean? Ratu ni seorang yang boleh dikatakan mempunyai sepasang gigi arnab, dan 2 taring di sebelah kiri dan kanan. 4 gigi hadapan pula bertindih...teruk kan? Tapi..I feel fine with it. Ratu tak pernah rasa kekurangan pun. I can still eat,talk and smile. :) And get compliments with it..sometimes... Syukur Alhamdullilah..so yeah.. Sometimes I find myself cute. Suka hati lah korang nak cakap Ratu perasan ke ape. Tapi benda betul, nak buat macam mana. Haha

Tapi bergantung la juga kan dengan tahap kebersihan dan penjagaan gigi. Lagi pula kalay Yaeba ni, penjagaan gigi lebih susahand mesti dilakukan denga kerap. Ada gigi lurus cantik, elok-elok bertaring kat sudut tuh, tapi warna semacam,cakap pun berbau, pulak tu hisap rokok, gusi hitam..ampunlah..tak masuk kategori comel macam tu.Ehem


p/s: Kalau kat Malaysia semua orang sibuk nak pkai braces kan? Sebab nak nampak nerd dan cute at the same time. Tapi kat Jepun, orang kat sana berlumba-lumba nak jumpa dentist, pasang 'yaeba' :) HAH! Nak pindah Jepun la macam ni...hee


You can also see:
http://lemon.soju.co.uk/2009/05/28/the-blog-for-japanese-girls-with-bad-teeth/
http://www.japanprobe.com/2009/05/10/japanese-girls-with-yaeba-cute/#comments
http://dbsker.blogspot.com/2006/12/to-you-u-know-yunho.html
http://www.julieinjapan.com/2009/05/yaeba-cute-crooked-teeth-in-japan.html

All pictures except the last one is taken form Google.

11 comments:

ezza alias said...

ouh dear ! awk percaya tak, ezzah takde gigi taring ? serious tau. nnt kita jumpa awk cek la. HEHE

Chempaka Sari said...

hehe baguslah post ni. Ni sape2 yang rasa rendah diri dgn gigi berlapis baik baca!

Ayie Abas said...

HAHA...GIGI AYIE PUN SEBATANG BAHAGIAN DEPAN MASUK KEDLM JUGA...DULU AYIE AGAK MALU2 NAK KETAWA BUKA MULUT LEBAR2...TAPI SEKARANG GIGI tuu DAH TERCABUT...+_+

Nzyrahun said...

adik sayaaaaa ada hehehehehe

nadhira said...

Setuju sgt, x gune gigi cantik kalu x jage kebersihan.

Ratu Tak Cantik said...

ezza: itu mknanye gigi ezza lawa.. :)

chempaka: tq! kita kena bersyukur dgn apa yg ada, tapi pkai brace spun x salah.. :)

ayie: its a good thing..skrg boleh ketawa lebar2! :D

Ratu Tak Cantik said...

nyzra: adik awak comel la tuh mknanye! :)
adik ratu ada yang mcm ratu suka tuh~ huhu..jeles2..

nadhira: izza da pkai braces kaan..huhu

a pis of art said...

cun sesangat

Ratu Tak Cantik said...

a pis: saye ke? terima kasih..haha :)

a pis of art said...

a`ah..betoi la tu.

Anonymous said...

sy ada gigi taring. msa skolah rndah dlu ada sorang cikgu sy kata sy anak pontianak. sy agak touching la jgk time tu, malu nk snyum lebar2 sgt, & sy prnh trfikir nk pkai braces...tp lama-lama sy dh x kisah. semua ni anugerah tuhan kan? sy brsyukur apa adanya...:)

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...