Sunday, December 22, 2013

IJAZAH PROFESIONAL


Assalamualaikum..

fuuhh..fuuhh...tudia aihh...
habuk, sawang, labah-labah 100 generasi dah beranak pinak..

Maafkan saya semua..
Menjadi seorang graduan Ijazah Undang-undang dan seorang pelajar Profesional Ijazah Undang-undang bukan mudah..
Kursus yang saya ambil sekarang ni adalah "simulated office"

Harus pergi kelas seawal 8 pagi untuk punch in, dan punch out jam 5.. Walaupun kelas cuma ada jam 2-4..
Setiap hari berpakaian hitam dan putih..
Kelas kami adalah firma kami..
Masing-masing punya cop dan nama..
Bawahnya bertulis "Advocate & Solicitor"
Setiap benda perlukan signature
Dalam satu plastik penuh cop "date" "certified true copy" "received" "salinan" macam-macam lah.
Ada masalah dengan firma, dengan rakan sekelas..macam-macam drama.

Sungguh...hidup belajar saya mirip alam pekerjaan seorang pegumcara dan peguambela
But I enjoy every single seconds of it.
Setiap hari macam sitkom.
Sebab untung, berada di 'middle class' yang otak masing-masing tak terlalu advance, tapi average, mudah untuk kami menjadikan suasana intense tu suatu yang... menggembirakan.

Tapi sungguh, saya sungguh penat belajar.
Penat sangat-sangat sebab ada hari lepas pukul 12 tengah malam pun ada di firma..
Buka tutup file. Semuanya perlukan ketelitian. Salah sikit,potong markah, habis tipis peluang nak dapat A walaupun sebenarnya kalau dilihat, semuanya adalah perkara mudah. Tapi sebab sendiri yang salah..

Tapi penat-penat pun sumpah demi Allah saya sayang mereka yang ada di sekeliling saya yang menyokong sepanjang satu semester ni *eh dah macam nak grad lagi sekali je..padahal ada lagi satu semester*

Tapi sebenarnya, satu semester ni banyak mengajar saya erti kesabaran
Erti persahabatan
Mana satu prioriti, mana satu keutamaan
Mana satu kepentingan, mana kemahuan
banyak sangat-sangat..bersyukur ALLAH ilhamkan saya memilih jalan ni
Allah permudahkan saya untuk setiap kesulitan yang saya hadapi
Allah bantu saya dan kawan-kawan
dan Allah tepis syaitan dari membiarkan saya lupa kebergantungan saya kepada Allah..

InsyaAllah,lepas final exam bulan satu tahun depan nanti..saya cuba lah habiskan Soulmate
saya cuba saya cuba


5 comments:

Edween apple said...

salam kak..saya sangat berminat dengan law..tq be my role model..hope akak success selalu

mieza said...

akhirnye update gak. tp sy menanti smbungan soulmate awk tu.. please please please smbung..

CastWriter86 said...

Terima kasih di atas info yang berguna ini.

Phoebe said...

Hi sis. I stubbled upon you short story from 2011. About Faeez and Anees. It was brilliant! I hope that you write more stories soon!

Phoebe said...

Hi sis. I stubbled upon you short story from 2011. About Faeez and Anees. It was brilliant! I hope that you write more stories soon!

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...